torstai 6. heinäkuuta 2017


Eilen tuli tosiaan loistavia uutisia, sote siirtyy ainakin vuodella. 

Orpo käytti tosiaan aiemmin monta puheenvuoroa siitä, että sote astuu kyllä voimaan vuoden 2019 alusta. Olen vakuuttunut, että tavoitteena oli saada kuvio voimaan ennen eduskuntavaaleja. Mikään eduskuntapuolue ei tosin ole valitettavasti ottanut soteen yksiselitteisen kielteistä kantaa, joten jää nähtäväksi mitä hallituspohjan vaihtuminen tuo tullessaan. Toivon että sote kumottaisiin.

Hallitus ja oikeisto on tosin ollut tässä todella fiksu ja kaukonäköinen. Soteen valmistautuminen ja täten kunnan omaisuuden ja palvelujen ulkoistaminen ja myynti yksityisille on ollut kovassa vauhdissa jo pitkään. Sipilän puheet siitä, ettei soten peruminen ole kenenkään etu vedoten käynnissä oleviin kokeiluihin, ovat kuvaavia. Täytyyhän sillä tosiasialla olla tässä merkitystä, että mikäli lain kokeilut ja sovellutukset ovat käynnissä ennen lain hyväksymistä, niiden luonnetta ja pysyväisyyttä voidaan hyvinkin tarkastella kriittisesti.

Allekirjoitin taannoin Vassin käynnistämän aloitteen oikeudenmukaisen soten puolesta. Se sai todella suuren suosion, onneksi. Onkin luultavasti realistisinta uskoa pikemminkin soten muodon muuttumiseen, kuin sen lopulliseen kumoutumiseen, en tiedä. Olisi kaikkein parasta jos sote saataisiin kaadettua ilman porua, kyse on alun alkaenkin ollut ideologisesta uudistuksesta. Kyllä hallituspohjan ja eduskunnan voimasuhteiden muutoksen tulisi näkyä myös soten osalla. Minussa on säilynyt idealismia kaikesta huolimatta, on uskottava että riittävän suuri vihervassarien enemmistö tulisi tämän kaiken muuttamaan :) Jos seuraavassa hallituksessa olisivat vassi, demarit ja vihreät niin olisi huippua tietenkin joka suhteessa.


Ei kommentteja: