keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Allekirjoitin vastikään Vasemmistoliiton vetoomuksen aktiivimallin jatko-osan torppaamiseksi. Allekirjoitin kansalaisaloitteen jo kauan sitten. Olin sairaana enkä päässyt aktiivimallia vastustaneeseen miekkariin, harmittaa vieläkin. Sen alla ilmestyi mediassa juttuja, joissa haastateltavat ihmettelivät Suomessa noussutta kohua. Turun Sanomissakin oli tällainen juttu, jossa nostettiin esimerkiksi Tanskan aktiivimalli. Haastateltaviksi valitut tottakai pärjäsivät hyvin. 
En löytänyt artikkelista yhtään lausetta, jossa olisi nostettu esiin Suomen ja Tanskan sosiaaliturvajärjestelmien tämänhetkinen tilanne, eroavaisuudet ja systeemien historiallinen muutos. Tanskaa ei ole koskaan käytetty esimerkkinä pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta siinä missä Suomea ja Ruotsia virheellisesti vielä nykyäänkin. Tanskassa on aina ollutkin erilainen systeemi, eikä yhteiskunnan tukiverkko ole samanlainen.
TS:n haastateltavat eivät siis ymmärtäneet vastarinnan laajuutta. Itse mietin, että kyse on yhtäältä kilpailukykysopimuksen jälkeisestä tilanteesta, ihmiset kokevat syystäkin tulleensa petetyiksi, toisaalta suomalaisen hyvinvaltion nykytilasta huolestumisesta ja yrityksestä sen pelastamiseksi. Lähtötilanne on Suomessa toinen vaikka juuri Tanskaan verrattuna. Media tekee valintoja juttujen aiheilla, ajoituksilla ja sen suhteen, ketä haastatellaan. Tätä ei tiedosteta. Olihan se esimerkiksi kiinnostavaa että ko. juttu ilmestyi suurmielenosoituksen alla...
.

Ei kommentteja: